Tények és tévhitek a táplálkozásról XXXIII. – A csokoládé

17

MÁJUS, 2019

Táplálkozás

A Tények és tévhitek a táplálkozásról mai részében mindenki kedvencéről a csokoládéról fogunk beszélni. Tarts velünk!

A csokoládé története

A kakaóbabból készült csokit először az aztékok és a maják fogyasztották Közép- és Dél-Amerikában, leginkább ital formájában. Legfőképpen ünnepi italként, vagy szertartásokkor itták, és gyógyító, varázserejű italként tekintettek rá. Európában először Spanyolországban – a 16. században terjedt el, köszönhetően annak, hogy Fernando (Hernán) Cortés – spanyol konkvisztádor egy titkos receptet vitt haza, amivel kísérleteztek. Innen csak a 17. században „került ki” és ismerte meg Európa, de eleinte sikertelenül, mert túl keserűek voltak ezek a csokiitalok. Később derült ki csak, hogy a spanyolok elkezdték cukorral és vaníliával édesíteni az italt, ennek ismeretében terjedt már el az ital más területeken is. Mára már természetesen luxuscikkből mindennapi termékké alakult át, amelyből országtól függően 1-10 kg-ot fogyasztunk évente. (Magyarország kb. 2-3 kg éves fogyasztást tudhat magáénak, ami Európában középmezőny.)

A csokoládé előnyei

Bár a csokit leginkább hátrányairól ismerjük, nézzük meg azonban, hogy milyen pozitívumai vannak ennek az édességnek.

Érdekesség, hogy a csoki több rendkívül előnyös tulajdonsággal rendelkezik, de mielőtt ezekre rátérnénk, két tényezőt fontos megemlíteni.

  • A MINIMÁLIS fogyasztást. Természetesen nagy mennyiségű fogyasztás esetén is érvényesek ezek a pozitívumok, csak bekerülnek mellé azok a bizonyos negatívumok is.
  • Olyan csokoládét érdemes ilyen szempontból fogyasztani, amely magas kakaótartalommal bír – itt konkrétan a minőségibb étcsokoládékról beszélhetünk (70% feletti kakaótartalom)

A csokiról köztudott, hogy „boldogságot okoz”. Ez így van, hiszen magas mennyiségben tartalmaz feniletilamint, ami egy olyan vegyület, amely előidézi az agy endorfintermelésének serkentését.

Emellett jótékony hatással bír a bőrre, a koleszterinszintre (!), a cukorbetegségre (!!), ill. az agy működésére is. A szív-és érrendszerre is pozitívumokról számoltak be a kutatások, a vérnyomásszintet is csökkentheti.

A csokoládé hátrányai

Ahogy dicsérő szavakkal illettük az előző blokkban a 70% feletti étcsokikat, úgy kell figyelmeztetnünk, hogy a kevésbé minőségi csokoládék igen károsak a szervezetre. Tulajdonképpen minden, amit fent olvashattál érvénytelenné válik, ha nagyobb mennyiségben olcsó, alacsony kakaótartalmú csokikat fogyasztasz. (Talán az egyetlen, ami megmarad, a feniletilamin – bármilyen csokit fogyasztasz, azt mind tartalmazza). A fent említett bőrre való jótékony hatást pl. teljesen kioltja, hogy a tejcsokikat – ahogy nevében is benne van – tejjel vegyítik, ami nem igazán bőrbarát.

A tejcsokoládé nagyobb mennyiségű fogyasztása eltömítheti az artériákat, rontja a fogakat, és természetesen tele van szénhidráttal, amit nem is magának a kakaónak, hanem a hozzáadott töméntelen mennyiségű cukornak köszönhető.

Konklúzió

Ha egyetlen mondatban megfogalmazhatjuk mit tanácsolhatunk a csokival kapcsolatban, az a következő lenne:

Vegyél hetente egy tábla minőségi étcsokit (szigorúan 70% feletti kakaótartalommal), és egyél belőle naponta egy kockát.

Ha egészséges nasira vágynál…

Kóstold meg a Sunrider növényi összetevőkből készült SunBar szeletét! A SunBar rendkívül finom, csokis ízével nem csak édességnek kiváló, de összetevőinek köszönhetően még egészséges is! Akár édeset ennél, akár egy tízóraira/uzsonnára ennéd, a SunBar táplál, és eltelít.

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Táplálás, egyensúly, tisztítás a Sunriderrel

Táplálás, egyensúly, tisztítás a Sunriderrel

Amikor a Regeneráció Filozófiáját követni kezded, az egész szervezetedet táplálnod kell, nem csak azokat az elemeit, melyekről úgy gondolod hiányt szenvednek vagy nincsenek egyensúlyban, hiszen minden egyes szervrendszer függ egymástól.

“Fűben-fában…” – A Calli tea – Dr. Husszein Jabbar

“Fűben-fában…” – A Calli tea – Dr. Husszein Jabbar

A gyógynövényekkel való kezelés újjászületését éljük. Mikor bebizonyosodott, hogy a gyógynövények gyógyító ereje tudományos, klinikai és laboratóriumi úton bizonyítható valóság, a közönség széles rétegének megszilárdult bizalmán kívül a szakemberek érdeklődése is egyre inkább a természetes gyógymódok felé fordult.

0