Az elsavasodás
26
AUGUSZTUS, 2021
Táplálkozás
„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.
Az elsavasodás esetleges következményei
- gyomorégés;
- nyombélfekély;
- nyelőcsőgyulladás (reflux);
- magas vérnyomás – a sejtek ellátása gátolt;
- bélrendszeri zavarok: hasmenés, székrekedés;
- immunrendszeri gyengeség: fertőzések, külső belső gombásodás, allergia;
- lerakódások az ízületekben: krónikus gyulladások, köszvény;
- csontokban: kalciumhiány;
- pszichés problémák: szétszórtság, fáradtság, izgatottság, alvászavar, koncentrálóképesség csökkenése, tanulási nehézség, depresszió, agresszivitás;
- szükségtelen megbetegedések, legyengülés;
- veseelégtelenség, infarktus, cukorbetegség, rák;
- korai halál.
A megelőzés: mit fogyassz, hogy egészséges legyél?
Mire lenne szükség a sav-bázis egyensúly megtartásához? Oxigénre!
Megfelelő mennyiségű oxigén jelenlétében 18x több energia termelődik a szervezetben! A sejtek alacsony oxigénellátása viszont degeneratív állapothoz vezet. Ezért minél többet kellene a friss levegőn tartózkodni és mozogni, mert a mozgás fokozza a vérkeringést, mozgásba hozza a tüdőt, így több oxigén képes szállítódni a sejtekhez.
Testünk 70-80%-a víz, melyben a tápanyagok a megfelelő helyekre szállítódnak. Ezért fontos, hogy megigya az ember a napi 2-3 liter folyadékát.
A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Az emberi test legnagyobb része vízből áll, ami az életkor előrehaladtával csökken. A csecsemők szervezete 80%-ban, a felnőtteké már csak 60%-ban, az idős szervezet pedig mindössze 50%-ban tartalmaz vizet.
A víz legfontosabb feladatai a szervezetben:
- szállítja a tápanyagokat a sejtekhez;
- eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket;
- karbantartja a sejtek elektromágneses teréhez szükséges elektron- és protonszintet;
- párásítja a levegőt, amit belélegzünk;
- rugalmassá teszi az ízületeket;
- védi szerveinket, sejtjeinket.
Naponta 1 400 liter víz folyik át agyunkon, 2 000 liter víz mossa át vesénket. Szervezetünk napi kb. 2,4 litert választ ki, amit táplálék- és folyadékfelvétel útján pótolnunk kell.
Az egészséges felnőtt ember napi folyadékszükségletének egyharmadát az elfogyasztott szilárd táplálékok, kétharmadát folyadékok fedezik.
Ezek után felmerül a kérdés: hogy is lehetne egészséges, aki nem fogyaszt elég folyadékot?
Milyen ételeket és italokat fogyassz?
Lúgképző ételek, melyek fogyasztandók
- gyümölcsök,
- friss gyümölcslevek;
- zöld levelek;
- zöldségek,
- zöldséglevek;
- gyökérfélék, nyers zöldségek;
- burgonya,
- csicsóka;
- uborka,
- tök;
- hagyma, fokhagyma,
- fűszernövények;
- gesztenye, datolya, füge.
Milyen ételeket és italokat NE fogyassz?
Savképző ételek, melyek kerülendők
- vörös húsfélék;
- állati zsírok;
- margarinfélék;
- finomított olajak;
- fehérlisztből készült ételek;
- fehércukor,
- édességek;
- alkohol,
- kávé.
A test mindig kész arra, hogy meggyógyuljon, és az öregkorig megőrizze egészségét – ha segítesz neki ebben.