06-30-951-8350 / 06-1-788-0230 naplovas@naplovas.hu

Tények és tévhitek a táplálkozásról
(XXXI. rész –
Csípős ételek)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

Kisebb képzavarral élve igazán „paprikás” vitaindító mindennapjainkban, hogy a csípős ételek mennyire jó vagy rossz élettani hatással bírnak. A közhiedelem már odáig is elment, hogy néhányan kijelentik: „a csípős halált okozhat.” Az igazságnak próbáltunk meg most utánajárni.

 

Mitől csípős a csípős?

A kulcs egy növényekből nyerhető vegyület (azaz alkaloid), amelyet kapszaicinnek nevezünk. A kapszaicin ingerli a szájban lévő fájdalom-, ill. hőérzékelő idegvégződéseket.

A kapszaicin mennyisége határozza meg egy étel csípősségét – a paprikák esetében az ú.n. Scoville-egységet használják, ez konkrétan azt mutatja meg, hogy az adott paprikafajtában mennyi kapszaicin található.

A kapszaicin, mint hatóanyag

Élettani hatását tekintve igen komoly pozitívumokat lehet felsorolni a kapszaicin mellett. Különböző kutatások bizonyították, hogy gyomorgyulladás-csökkentő hatása van, prosztatarákos és emlőrákos sejtek ellen hatásos,  ill. rosszindulatú daganatok ellen is jótékonynak bizonyult. Más kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet, segít a testsúly-és étvágycsökkentésben, javítja a fizikai teljesítőképességet.

A negatívumok

Igen, nem véletlenül van itt ez z üres rész. A csípős ételek normális fogyasztásának semmilyen negatívuma nem bizonyított. A hosszú évtizedek során kialakult az a kép, hogy ha valaki csípős ételt fogyaszt az szenved, és tönkreteszi a gyomrát – de semmilyen kutatás nem bizonyította még, hogy a kapszaicin rossz hatással lenne a gyomorra.

De van a nem normális fogyasztás…

Számtalanszor találkozhattunk – leginkább chilievő versenyek keretei közt – olyannal, hogy valaki rosszul lett az erős fogyasztásától – mitől van ez mégis?

A válasz a következő:

A kapszaicin folyamatosan roncsolja a szervezet különböző nyálkahártyáit. Ennek köszönhető az is, hogy ha valaki nagy mennyiségben, rendszeresen nagyon csípős dolgokat fogyaszt, egyre jobban bírja, hiszen a különböző receptorok, idegvégződések egyre inkább megadják magukat.

Aki ilyen brutális mennyiségben fogyasztja az erős paprikát, annál már olyan komoly mértékben károsodhat a bél-és gyomornyálkahártya, amely akár rákos megbetegedéshez is vezethet.

Fontos azonban kijelenteni, hogy ez tényleg kizárólag azokra a „chiliharcosokra” vonatkozik, akik a legerősebb paprikafajtákat pusztítják, az ilyen versenyekre való felkészülésből és kalandvágyból.

 

Ha csak simán csípősen táplálkozol, azt lehet mondani, hogy még jót is teszel a szervezetednek!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!