Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról
(XXXI. rész –
Csípős ételek)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

Kisebb képzavarral élve igazán „paprikás” vitaindító mindennapjainkban, hogy a csípős ételek mennyire jó vagy rossz élettani hatással bírnak. A közhiedelem már odáig is elment, hogy néhányan kijelentik: „a csípős halált okozhat.” Az igazságnak próbáltunk meg most utánajárni.

 

Mitől csípős a csípős?

A kulcs egy növényekből nyerhető vegyület (azaz alkaloid), amelyet kapszaicinnek nevezünk. A kapszaicin ingerli a szájban lévő fájdalom-, ill. hőérzékelő idegvégződéseket.

A kapszaicin mennyisége határozza meg egy étel csípősségét – a paprikák esetében az ú.n. Scoville-egységet használják, ez konkrétan azt mutatja meg, hogy az adott paprikafajtában mennyi kapszaicin található.

A kapszaicin, mint hatóanyag

Élettani hatását tekintve igen komoly pozitívumokat lehet felsorolni a kapszaicin mellett. Különböző kutatások bizonyították, hogy gyomorgyulladás-csökkentő hatása van, prosztatarákos és emlőrákos sejtek ellen hatásos,  ill. rosszindulatú daganatok ellen is jótékonynak bizonyult. Más kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet, segít a testsúly-és étvágycsökkentésben, javítja a fizikai teljesítőképességet.

A negatívumok

Igen, nem véletlenül van itt ez z üres rész. A csípős ételek normális fogyasztásának semmilyen negatívuma nem bizonyított. A hosszú évtizedek során kialakult az a kép, hogy ha valaki csípős ételt fogyaszt az szenved, és tönkreteszi a gyomrát – de semmilyen kutatás nem bizonyította még, hogy a kapszaicin rossz hatással lenne a gyomorra.

De van a nem normális fogyasztás…

Számtalanszor találkozhattunk – leginkább chilievő versenyek keretei közt – olyannal, hogy valaki rosszul lett az erős fogyasztásától – mitől van ez mégis?

A válasz a következő:

A kapszaicin folyamatosan roncsolja a szervezet különböző nyálkahártyáit. Ennek köszönhető az is, hogy ha valaki nagy mennyiségben, rendszeresen nagyon csípős dolgokat fogyaszt, egyre jobban bírja, hiszen a különböző receptorok, idegvégződések egyre inkább megadják magukat.

Aki ilyen brutális mennyiségben fogyasztja az erős paprikát, annál már olyan komoly mértékben károsodhat a bél-és gyomornyálkahártya, amely akár rákos megbetegedéshez is vezethet.

Fontos azonban kijelenteni, hogy ez tényleg kizárólag azokra a „chiliharcosokra” vonatkozik, akik a legerősebb paprikafajtákat pusztítják, az ilyen versenyekre való felkészülésből és kalandvágyból.

 

Ha csak simán csípősen táplálkozol, azt lehet mondani, hogy még jót is teszel a szervezetednek!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.