06-30-951-8350 / 06-1-788-0230 naplovas@naplovas.hu

Tények és tévhitek a táplálkozásról
(XXX. rész –
Aminosavak)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A Tények és tévhitek a táplálkozásról cikksorozat mai részében az aminosavakkal fogunk megismerkedni. Ez a terület sokak számára kissé ismeretlen, így érdemes vele foglalkozni. Ráadásul szorosan kapcsolódik az előző, fehérjékről szóló cikkünkhöz, amelyet itt olvashatsz:

Mik azok az aminosavak?

Hivatalos definíció szerint az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport és karboxilcsoport egyaránt előfordul. Magyarra lefordítva ez annyit jelent, hogy legalább részben nitrogént (amino) ill. oxigént (karboxil) tartalmazó szerves molekulák alkotják.

A szervezetünk számára az aminosavak legfőképpen azért fontosak, mert a fehérjét építik fel, de más, a szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen tulajdonságokkal is bírnak. A fehérjeépítéshez 22-féle aminosavat használunk, ezeket proteinogéneknek, azaz fehérjét építő aminosavaknak nevezzük. A felsorolásainkban természetesen nem fogjuk az összes aminosavat felsorolni és jellemezni, hiszen több, mint 100 természetes aminosavat különböztetünk meg.

Az emberi szervezet által hasznosított aminosavakat három kategóriára osztjuk be:

Esszenciális aminosavak

Az esszenciális aminosavakról részletesen beszéltünk a fehérjéről szóló cikkünkben. Ezeket nem tudja szervezetünk termelni, így táplálkozással kell pótolnunk, hiszen nélkülözhetetlenek az egészséges élethez.

Fenil-alanin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin

Most csak egy felsorolás szintjén említjük meg őket – ha bővebben olvasnál róluk, akkor kattints ide:

Tények és tévhitek a táplálkozásról XXIX. – A fehérje

Feltételesen esszenciális aminosavak

Olyan aminosavak, amelyeket a szervezet csak bizonyos körülmények között, bizonyos esetekben állít elő. Ilyenek például:

Arginin

Stressz hatására mennyisége csökken a szervezetünkben. Segít a vérkeringés fokozásában, ill. a vér oxigén szállító mechanizmusában. A kettő kombinációja az állóképesség javítását is eredményezi. Emellett a zsírbontást is támogatja.

Cisztein

Szabadgyök-megkötő hatással rendelkezik. Védi az agyat és a májat a különböző káros anyagoktól. Az ízületi fájdalmak és gyulladások csökkentésében is segít.

Glicin

A bélrendszer működését támogatja. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, valamint a méregtelenítésben is segít.

Glutamin

Rengeteg jótékony hatása ismert. Főleg a belek és az izmok megfelelő működését támogatja. Mozgás közben a szervezet felhasználja, ha komolyan sportolsz, akkor érdemes külsőleg is pótolnod.

Ornitin

Tulajdonságaiban hasonló az argininhez – együttes kombinációjuk adja a tökéletes hatásmechanizmust.

Prolin

A bőr egészséges állapotáért felel – a kollagén egyik alkotóeleme.

Tirozin

A szervezet a fenilalaninből állítja elő, erős agystimuláló hatással rendelkezik.

Nem esszenciális aminosavak

A nem-esszenciális aminosavak olyan aminosavak, amelyeket a szervezetünk képes előállítani, így nem szükséges a külsőleges pótlásuk. Mindössze annyi a „dolgunk”, hogy nem éheztetjük a szervezetünket, tehát megfelelően (és most nem is kizárólag a tökéletesen egészséges étkezésre gondolunk) táplálkozunk. Néhány példa:

Alanin

Az izomszövet lebontásában, az izmok építésének segítésében, ill. a vércukorszint optimalizálásáért felel.

Aszparagin

A központi idegrendszert védi – segíti a hangulatingadozások megakadályozását. Emellett erősíti a csontokat, fogakat, valamint támogatja a szívizom és a vérerek működését.

Aszparaginsav

Az aszparaginhoz hasonlóan a központi idegrendszer működését támogatja.

Glutaminsav

A központi idegrendszert támogatja, azon belül is leginkább a tanulásban és a jó memória fejlesztésében segít.

Szerin

A zsírok és a zsírsavak anyagcseréjét segíti.

Ez az ábra segít kicsit vizuálisan is megjeleníteni, hogy hogy is néz ki a 20 leggyakoribb aminosav:

 

Ha biztosítani szeretnéd a szervezetet a megfelelő aminosav-ellátást a szervezetednek, akkor érdemes minél változatosabban és minél természetesebben táplálkoznod. Az állati eredetű fehérjék igen magas mennyiségben tartalmazzák az összes esszenciális, a növényi eredetűek pedig fajtától függően tartalmaznak különféle aminosavakat. Ha növényi alapú élelmiszereket keresel, akkor nézz körbe nálunk, és kóstold meg 12-féle tisztán növényi, mesterséges anyagoktól mentes élelmiszerünk egyikét (vagy akár többet is :))

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink