Tények és tévhitek a táplálkozásról XXVIII. – Nemzetek konyhája

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A Tények és tévhitek a táplálkozásról mai epizódjában világ körüli útra megyünk. Legalábbis képletesen. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy melyik országok táplálkoznak a legegészségesebben és melyek a legegészségtelenebbül – ill. megpróbálunk ezekből valamiféle konzekvenciát levonni. Tarts velünk!

Mi alapján vizsgáljuk?

A megállapítás alapját az OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) 2017-es tanulmánya képzi, amelyben 2015-ös statisztikákat vettek figyelembe. Ez a tanulmány azt vizsgálja, hogy egy országban milyen arányú az elhízottság. Ebből úgy gondolom elég meggyőző képet kaphatunk egy ország táplálkozásáról, mindazok ellenére, hogy a mozgás mennyisége/mértéke nincs kalkulálva. Mindemellett a helyes táplálkozás ismérve a hosszú életkor is, így a szintén OECD által készített országonkénti átlagéletkor statisztikáit is górcső alá vesszük (szintén 2016-ból).

A legkevésbé elhízott országok

A legkevésbé elhízott országok

# Ország neve Elhízottság mértéke
1 Japán 3.7%
2 Dél-Korea 5.3%
3 Indonézia 5.7%
4 Kína 7%
5 Olaszország 9.8%
6 Svájc 10.3%
7 Norvégia 12%
8 Svédország 12.3%
9 Hollandia 12.8%
10 Ausztria 14.7%

 

A listán természetesen nem szerepelnek a mélyszegénységben élő afrikai országok, ill. India sem, hiszen ezekben az országokban az alultápláltság és nem a táplálkozás minősége miatt ilyen alacsony az elhízottság.

 

A leginkább elhízott országok

# Ország neve Elhízottság mértéke
1 USA 38.2%
2 Mexikó 32.4%
3 Új Zéland 30.7%
4 Magyarország 30%
5 Ausztrália 27.9%
6 Egyesült Királyság 26.9%
7 Kanada 25.8%
8 Chile 25.1%
9 Finnország 24.8%
10 Németország 23.6%

 

A legnagyobb átlagéletkorú országok

# Ország neve Átlagéletkor (Helyezés)
1 Japán 83.7 év
2 Svájc 83.4 év
3 Szingapúr 83.1 év
4 Ausztrália 82.8 év
5 Spanyolország 82.8 év
6 Izland 82.7 év
7 Olaszország 82.7 év
8 Izrael 82.5 év
9 Svédország 82.4 év
10 Franciaország 82.3 év

 

Mire lehet ebből következtetni?

Statisztikák

 

  • Az elhízottság és az átlagéletkor között nincs akkora átfedés, mint legtöbben gondolnánk. Bár Japán, Svájc, Olaszország, Svédország és Franciaország is magas helyezéseket értek el mindkét listán, a túlzott mennyiségű vagy rossz minőségű táplálkozás ellenére is igen magas átlagéletkort figyelhetünk meg a „negatív táblázatban” található több ország esetében is.
  • Mindezek ellenére azért jól megfigyelhető, hogyha egy országban alacsony az elhízottság, az nagy valószínűséggel magas átlagéletkorral is párosul.
  • Ha az afrikai és más szélsőségesen mélyszegény országokat nem vesszük figyelembe, nincs komoly összefüggés az anyagi helyzet és az elhízottság/átlagéletkor statisztikák között. Pozitív példaként ugyanúgy szerepel Svájc, Norvégia vagy Svédország, mint negatív példaként USA, Kanada vagy Ausztrália.
  • Természetesen fontos elkönyvelnünk, hogy ezek az adatok nem mutatják ki, hogy egy országban az a bizonyos 80 éves ember milyen állapotban van. Nem mindegy, hogy energiával teli, egészséges életet élünk időskorban, vagy a rossz táplálkozás, és helytelen életmód miatt ágyhoz vagyunk kötve

Táplálkozás

 

 

  • A pozitív listán található országokban közös pont az alacsony szénhidrátfogyasztás, míg a negatív listás országok ételeinél jól megfigyelhető a magas szénhidráttartalom.
  • A pozitív listás országoknak sokkal magasabb a halfogyasztása, a negatív listásoké zömében alacsony.
  • A pozitív listás országok kevés zsíros ételt fogyasztanak, míg a negatív listások kiemelkedően sokat.
  • A nyugat-európai országok előkelő helyeken végeznek mind a két listán, a közép-és kelet-európai országok pedig legjobb esetben is csak a középmezőnyben. Szorosan ide köthető az Oxfam szervezetének felmérése, amely egy 125 országot vizsgáló tanulmányt készített az élelmiszerek hozzáférhetősége, ára, minősége és a lakosság táplálkozásból fakadó megbetegedéseinek arányosságából.Ez alapján a TOP 10 ország világszerte: Hollandia, Franciaország, Svájc, Ausztria, Belgium, Dánia, Svédország, Ausztrália, Írország, Olaszország, Luxemburg, Portugália.A TOP 10-ből 9 nyugat-európai ország – érdemes példát venni.

Nézzünk meg pár egyéni, országonkénti érdekességet!

Japán

Sok nyers ételt fogyasztanak, és sok tengeri élelmiszert. A gyümölcsfogyasztás is magas, és rengeteg zöld teát isznak.

Kína

Magas mennyiségben fogyasztanak zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, rizst és szóját.

Svédország

Magas mennyiségű rostbevitel figyelhető meg – sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, annak ellenére, hogy az éghajlat miatt nem sok terem meg.

Franciaország

Bár az egészséges táplálkozásról nem feltétlen Franciaország ugrana be egyből (péksütemény különlegességek, sajtok, csokoládék – ugye?) – mégis bérelt helyük van az „elitben”. Ennek oka a rendkívül változatos táplálkozás, és a mennyiségre való komoly odafigyelés.

Ausztrália

Az ország, amely a tudomány miatt szerepel a listákon. Egészen megdöbbentő kontraszt, hogy az 5. legelhízottabb országban a 4. legtovább élnek a világon. Hogy lehet ez? A válasz: orvostudomány. Ausztráliában nagyon magas színvonalú a különböző betegségek kezelése, így az átlagéletkor komoly mértékben meghosszabbodott. Ettől még a táplálkozási szokásaik rendkívül rosszak, és államilag fontos kérdést jelent ennek megváltoztatása.

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

“Fűben-fában…” – A Calli tea – Dr. Husszein Jabbar

“Fűben-fában…” – A Calli tea – Dr. Husszein Jabbar

A gyógynövényekkel való kezelés újjászületését éljük. Mikor bebizonyosodott, hogy a gyógynövények gyógyító ereje tudományos, klinikai és laboratóriumi úton bizonyítható valóság, a közönség széles rétegének megszilárdult bizalmán kívül a szakemberek érdeklődése is egyre inkább a természetes gyógymódok felé fordult.

0