06-30-951-8350 / 06-1-788-0230 naplovas@naplovas.hu

Tények és tévhitek a táplálkozásról XXV. – A szénhidrát (2. rész)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A szénhidrátokról írt első cikkünk után következzék a második rész, amiben az ú.n. „jó szénhidrátokat” ismerjük meg.

Ha lemaradtál a cikkünk első részéről, ide kattintva elolvashatod!

Az összetett, vagy komplex szénhidrátok

Ahogy már az első cikkünkben is említettük, Az összetett szénhidrátokat oligoszacharidokra és poliszacharidokra bontjuk. Az oligoszacharidok 3-9 monoszacharidból épülnek fel. A poliszacharidok több száz, vagy több ezer monoszacharidból felépülő, nagy molekulájú szénhidrátok.

Közösen elmondható róluk, hogy rengeteg hasznos vitamint, rostokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

Az alapvető különbség az egyszerű (rossz) és az összetett (jó) szénhidrátok között az, hogy a szénhidrátlánc komplexitása miatt a szervezet az utóbbit sokkal lassabban dolgozza fel, ez által nem emelkedik meg gyorsan a vércukorszint. Mindemellett a lassú feldolgozásnak az is következménye, hogy nem leszünk újra gyorsan éhesek – a komplex szénhidrátok eltelítenek.

Milyen ételek tartalmaznak összetett szénhidrátokat?

Gyümölcsök

Ahogy már az előző cikkben is említettük, a gyümölcsökben természetes fruktóz található, így egyáltalán nem jelentenek olyan veszélyt, mint a mesterséges fruktóz. Emellett számos összetett szénhidrátot is tartalmaz, emiatt is soroljuk az egészséges táplálékok közé.

Teljes kiőrlésű pékáruk

A rozsos, teljes kiőrlésű vagy korpás pékáruk segítenek eltölteni energiával, úgy, hogy a komplex szénhidrátok miatt a szervezeted lassabban dolgozza fel, így elkerülheted a fehér kenyereknél gyorsan újra kialakuló éhségérzetet.

Keményítő

A keményítő maga a növények raktározott tápanyaga, ami rengeteg rostot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Remek energiaforrás, hizlaló mellékhatás nélkül. Ilyen keményítőt tartalmaznak a különböző gabonafélék, ill. a burgonya is. Vigyázz azonban, a krumplival különösen, mert a forró zsiradék tönkreteszi a keményítőt, és gyakorlatilag „rossz szénhidráttá” minősíti le, mert a szervezet nehezebben tudja feldolgozni. Sajnos további negatív eshetőség a húsételek mellé köretként tálalt burgonya, rizs vagy tészta is – a bennük lévő keményítőt és az állati eredetű fehérjét kombinálva szintén nehezen dolgozza fel szervezetünk. Összességében tehát a köretekkel semmi baj, csak nem mindegy mit eszünk mellé, és hogyan készítjük el őket. Rizsből inkább a barna rizst ajánljuk, pusztán azért, mert több rostot, fehérjét és tápanyagot tartalmaz, mint fehér társa.

Hüvelyesek

Tökéletes élelmiszerek, ide tartozik a csicseriborsó, a borsó, a lencse vagy a bab. Mind-mind nagy mennyiségben tartalmaznak komplex szénhidrátokat. Amennyiben puffadást érzel tőlük, kicsit módjával, de máskülönben bármikor nyugodtan fogyaszthatóak.

Mire figyelj a vásárlásnál?

Ha élelmiszert veszel, érdemes az adott termék hátoldalán megnézni a tápanyagtartalom összesítést. Ha egészséges élelmiszert szeretnél vásárolni, törekedj arra, hogy a szénhidráttartalomnál magas érték legyen, az alatta található „Ebből cukrok:” feliratnál pedig a lehető legkevesebb. Ez mutatja meg azt az élelmiszertípust, amiben sok összetett szénhidrát található. Érdekes technikai apróság, hogy a rost is szénhidrátnak minősül, így ha a megadott szénhidrátmennyiségből kivonod a megadott rostmennyiséget, akkor megkapod az étel ú.n. nettó szénhidráttartalmát.

A csökkentett szénhidráttartalom feliratú ételeket érdemes kerülnöd, ezek esetében csupán annyi történik, hogy a rossz szénhidrátokból kicsit kevesebb található bennük. Mindettől függetlenül a benne lévő szénhidrátok, egyszerű szénhidrátok.

Összegzés

Röviden: Kerüld az egyszerű, fogyaszd az összetett szénhidrátokat! Nagyon érdemes odafigyelned, mert a rossz szénhidrátok borzasztó károkat okozhatnak. Fontos azonban, hogy ne kezdj szénhidrátszegény étrendbe, mert a szénhidrátok igenis nagyon komoly mozgatórugói, energiaellátói a szervezetednek. Ne koplalj, étkezz tudatosan!

Milyen alternatívát ajánlunk?

A Sunrider termékek pontosan azzal a céllal lettek elkészítve, hogy növényi alapú, mesterséges anyagok nélküli szupertáplálékként szolgáljanak. A mi élelmiszereink garantáltan nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott cukrot, ellenben különböző növények, gyümölcsök és gabonák hatékony, kézzel válogatott összetevőiből készülnek. Arról már nem is beszélve, hogy milyen finomak.

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink