Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról XXIII. – Tejtermékek

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A Tények és tévhitek a táplálkozásról sorozat első részei a tejről szóltak. Ma kicsit kibővítjük a témát, és megvizsgáljuk néhány fontos tejtermék élettani hatásait. Tarts velünk!

Sajt

A sajtoknak megszámlálhatatlan fajtája létezik, hála a különböző ízesítéseknek, a különböző zsírtartalomnak, sótartalomnak, stb. Mivel tejből készül, így magában hordozza annak fő tulajdonságát: magas a fehérjetartalma. Szénhidráttartalmuk igen alacsony, egy kevés tejcukor található meg bennük, köszönhetően annak, hogy a bennük lévő tejcukor nagy része lebomlik tejsavvá. Bár zsírtartalmuk magas, ennek jó része telítetlen zsírsav, ami nélkülözhetetlen szervezetünknek. Fontos azonban, hogy ne együk túlzóan sokat belőle, hiszen a zsír mégiscsak zsír.

Túró

A túró az egyik legjobb étel, ha diétázol, hiszen rendkívül jól párosíthatod különböző más ételtípusokkal – húsokkal, zöldségekkel, fűszerekkel – és tejtermék lévén magas fehérjetartalom mellé alacsony szénhidráttartalom tartozik. Használhatod köretként, vagy töltelékként egyaránt. Magas A-vitamin tartalommal rendelkezik.

Tejföl, tejszín

Ezzel a két tejtermékkel érdekes módon kevésbé foglalkozik a szakirodalom, nem kötődnek hozzá érdekesebb tulajdonságok, vagy jótékony/kártékony hatások. Fehérjetartalmuk az átlagosnál alacsonyabb, zsírtartalmuk pedig magasabb.

Joghurt

A joghurtban probiotikumok találhatóak, amelyek rendkívül jó hatással vannak az emésztőrendszerre. Fontos azonban, hogyha joghurtot fogyasztunk, a különböző bolti gyümölcsjoghurtokra ne tekintsünk egészséges élelmiszerként, hiszen tele vannak édesítőszerekkel, cukrokkal, hozzáadott mesterséges anyagokkal. Ha joghurtot vásárolsz, nézd meg az összetevőit, mindenképpen olyat vásárolj, amiben több a fehérje, mint a cukor. A görög joghurt kiemelten ajánlott, hiszen a fehérjetartalma még más joghurtoknál is magasabb.

Kefír

A kefír azért egy rendkívül érdekes tejtermék, mert a probiotikumokat mellett ecetsav-baktériumok és élesztő is található benne. Mindezeknek rendkívül jó hatása van a vastagbélre, ill. segít elpusztítani a kórokozókat és erősíteni az immunrendszert. Magas fehérjetartalom és alacsony zsírtartalom jellemzi.

Vaj

A vaj rendkívül magas zsírtartalmú élelmiszer (közel 80%-a zsír). Kisebb mennyiségben tartalmaz csak telítetlen zsírsavakat. Cukorbetege számára különösen kerülendő élelmiszer, mindenki mást is óvatosságra intunk. Fontos, hogy ne keverjük össze a margarinnal, ami egy növényi olajokból és vízből készített „elegy” – az nem tartozik a tejtermékek közé, egy sokkal mesterségesebb élelmiszer.

Zsíros kontra zsírszegény

Sokan választják a különböző tejtermékeknél a zsírszegény változatot a zsíros helyett. Tudni kell azonban, hogy több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy ez rossz döntés. A zsírszegény tejtermékek tápanyagtartalma nagyságrenddel alacsonyabb, ezáltal kevés értékes vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot viszünk be velük szervezetünkbe. Mindemellett az alacsonyabb zsírtartalom miatt kevésbé is laktatnak, tehát hajlamosak vagyunk többet fogyasztani belőlük. Egy brit kutatás még azt az érdekes eredményt is közölte, hogy a zsírszegény tejtermékek fogyasztói nagyobb eséllyel lesznek túlsúlyosak idősebb korukban. A zsírszegény tejtermékek mellett nem találni olyan eredményeket és tényeket, amelyek igazolnák esetleges egészségesebb mivoltukat.

Konklúzió

A tejtermékeket nyugodtan fogyasszuk, a megfelelő mértékek betartása mellett. Talán a vaj az egyetlen olyan közülük, amely kifejezetten nem ajánlott. A zsírszázalékokkal a dobozokon pedig ne foglalkozz – lehet, hogy többet ártanál vele, mint használnál!

Ha szereted a tejet, és egészségesen reggeliznél:

Próbáld ki a Vitashake készítményünket! Egy olyan csokoládés, ízletes, növényi alapanyagokból készült exkluzív reggeli, ami garantáltan fedezi a vitamin-és ásványi anyag szükségletedet. Csak keverd össze 2-3 dl tejben, és kész is a szuperreggeli!

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.