Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról XV. – Vitaminok (2. rész)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

Előző, a tejről szóló cikkünkben górcső alá vettük ezt az italt, és az arról szóló pozitív és negatív véleményeket, kutatásokat egyaránt.

A mai bejegyzésünkben tovább boncoljuk a tejet – megnézzük, hogy mit érdemes tudni a különböző fajtáiról – többek közt a növényi alapú tejekről, ill. megvizsgáljuk mit is jelent pontosan a pasztőrözés és az UHT felirat.

C-vitamin

A C-vitamin hazánknak igazán kedves, hiszen nem más fedezte fel, mint az 1937-ben Nobel-díjjal jutalmazott Szent-Györgyi Albert. Típusát tekintve vízben oldódó vitamin, a szervezet nem tudja előállítani, így külsőleg kell azt biztosítanunk számára.

Tulajdonságait tekintve az egyik legösszetettebb hatásmechanizmusú vitamin – segít előállítani a kollagént, karbantartani a különböző izmokat, inakat, csontokat, segít továbbá az epe kiválasztásában, a máj méregtelenítésében, a vas felszívódásában és a sebek gyógyulásában. Javítja az immunrendszert, csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást. Mindemellett számtalan betegség kezelésének az egyik javasolt összetevője.

Mivel a szervezet nem állítja elő, a megfelelő mennyiségű bevitele kiemelten fontos. Leginkább gyümölcsökben és zöldségekben található meg. Mivel a zöldség-és gyümölcsfogyasztás jellemzően nem elegendő, ezért az egyik legtöbbet vásárolt vitaminkészítményről beszélhetünk. Túladagolható, napi 2-10.000 mg esetén – viszont pl. megfázásnál érdemes túllépni ezt a 2.000-es határt, mert gyorsabban segít az immunrendszernek a betegség leküzdésében. Túladagolása hasmenést okozhat – hosszú távú túladagolása esetén pedig vesekő kialakulásának veszélye áll fenn.

Hiánya a többi vitaminhoz hasonlóan a szegényebb régiókban jellemző, ahol szinte nincs gyümölcs-és zöldségfogyasztás. A C-vitamin hiánya okozta betegséget skorbutnak hívjuk. Jellemző tünetei a lassú sebgyógyulás, gyengeség, fáradtság és bőrproblémák.

D-vitamin

A D-vitamint eredetileg két molekulatípus alapján megkülönböztetünk D2- és D3-vitamint, de a D3 sokkal erősebb hatású, így érdemes azt előnyben részesíteni. Zsírban oldódó vitamin, tehát túladagolható, ez hiperkalcémiát, ill. érelmeszesedést okozhat.

A D-vitamin fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében, és erősíti az immunrendszert.

Az összes közül a legegyszerűbben bevihető vitaminfajta, hiszen a szervezetünk napfény hatására állítja elő – tehát a feladat, ki kell menni a szabadba.

Az egyetlen időszak a téli, amikor érdemes külön D-vitamint bevinni, hiszen ilyenkor kevesebb a napfény. Különböző betegségek esetén szintén leeshet a D-vitamin termelés, így ilyenkor is indokolt a külsőleges adagolás. Legnagyobb mennyiségben a különböző olajos halakban található meg, ill. a tőkehalmájolajban. Amennyiben ezeket nem szereted, akkor a különböző májakban, ill. a tojássárgájában találhatsz jelentősebb mennyiségben.

Hiányában az angolkór vagy más néven csontlágyulás betegsége lép fel, amely csontfájdalmakat és csontdeformációt okozhat.

E-vitamin

Az E- vitamint, mint vitamincsoportot fogjuk értelmezni, ugyanis szerkezetileg 8 különböző E-vitamin típust ismerünk, amelynek hatásai nagyon hasonlóak.

Zsírban oldódó vitamin, túladagolni azonban csak nagyon túlzott bevitellel lehet, ennek hatása szédülés, fejfájás, emésztési zavarok.

Hatásait tekintve remek antioxidáns, és nagyon jó eredményekkel rendelkezik a különböző szív-és érrendszeri betegségek megelőzése, ill. gyógyítása területén. Csökkenti a vércukorszintet és erősíti az immunrendszert.

Legjobb forrásai a különböző növényi olajok, ill. a zöldségek és gyümölcsök. Normális étkezés esetén megfelelő mennyiségben kerül a szervezetbe.

Csak nagy mennyiségű hiány esetén lép fel bármilyen tünet, ez esetben vérszegénység, esetleg izom- vagy idegsorvadás jellemző.

K-vitamin

A K-vitamin legfontosabb tulajdonsága a véralvadás elősegítése. Hiányának legfontosabb tünete, hogy nagyon lassan áll el a vérzés. Segíti továbbá a csontnövekedést, annak karbantartását, ill. a sejtnövekedést is.

Leginkább sötétzöld, leveles zöldségekben fordul elő, mint a spenót, brokkoli, fejes saláta vagy a kelkáposzta. Emellett megtalálható a különböző májakban és növényi olajokban is.

P-vitamin

A P-vitaminról csak kis glosszában emlékezünk meg, gyakorlatilag a C-vitamin „kísérővitaminja”, neki segít a felszívódásban. Mindenben megtalálható, amiben a C-vitamin is.

Ha egy igazán komplex vitaminbombát keresel…

Akkor jó szívvel ajánljuk Neked a Vitafruitot, a Sunrider saját vitaminbombáját!

A Vitafruit egy exkluzív, különleges készítmény, amely gondosan válogatott gyümölcsök koncentrált formáját tartalmazza megőrizve a természetességet, szemben a szervezet által nehezebben feldolgozható vitaminkapszulákkal és pezsgőtablettákal.

Magas mennyiségben tartalmaz A-, B-, C-, E- vitaminokat, ami garantálja, hogy megfelelő mennyiséggel tartsd karban vitaminháztartásodat!

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.