Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról XIX. – Fűszerek (2. rész)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A mai cikkünkben folytatjuk a fűszerekről szóló értekezésünket. A mai fejezetben egyénileg vizsgáljuk meg a különböző fűszereket – ABC sorrendben.

Majdnem az összes fűszer közös tulajdonsága, hogy segítik kezelni a gyomorproblémákat, és az emésztést javító hatással bírnak. Ezt az információt külön-külön nem fogjuk minden fűszernél megemlíteni.

Ha az előző részről lemaradtál volna, ide kattintva elolvashatod:

Ánizs

Édeskés jellegű fűszernövény, különlegesebb ízvilágú, édes ételek alkotóeleme lehet. Vértisztító és epeproblémák elleni jótékony hatással bír. Vigyázz, mert gyorsan romlékony.

Babérlevél

Rendkívül széles körben használt fűszernövény – főzelékektől kezdve mártásokon át szárnyasokhoz is használják. Alapvetően kesernyés ízű, a szárított babérlevél viszont már nem az. Reumás betegségek ellen gyógynövény illóolajként használják.

Borsmenta

Főként italokban, fagylaltokban használják különleges aromája miatt. Leginkább a belőle nyert illóolajat használják.

Chili

Egy rendkívül csípős növény, amelyet leginkább húsételekhez, pácokhoz, szószokhoz használnak fel. Magas C-, E-, és A- vitamintartalommal rendelkezik.

Citromfű

Italokhoz, süteményekhez és húsfélékhez használt fűszernövény. Magas flavonoid tartalommal rendelkezik, ill. illóolajként is használják.

Fahéj

Főleg édességek, sütemények esetleg kávé vagy tea fűszerezésére használjuk. Szintén illóolajként használják, ill. kutatások alapján a szívre is jótékony hatással bír.

Fehérbors

Tulajdonságaiban szinte megegyezik a fekete borssal, kicsit kevésbé erős. Mártásokhoz használják főleg, ahol a fekete bors rontaná az étel színét, és ezzel összhatását. Illóolajként használjuk.

Feketebors

Lásd fehérbors

Fodormenta

Kicsit kevésbé erős, mint a borsmenta, így a borsmentánál említett célokra még gyakrabban használják.

Fűszerpaprika

A magyar konyha non plus ultrája – a leggyakrabban használt fűszer hazánkban, megelőzve a feketeborsot. Magas C-vitamin és ásványi anyag tartalommal bír. Érdemes vigyázni, hogy jól zárt körülmények közt tartsuk, mert könnyen elveszíti színét és aromáját.

Gyömbér

Különleges indiai és kínai ételek alapkelléke – emellett hazánkban pl. teában fogyasztva használjuk. Közismerten zsírégető hatással bír.

Kakukkfű

Főleg levesekben, ill. szárnyasokhoz használjuk. Légúti betegségek ellen kiváló, ill. segít megszüntetni a köhögést.

Kapor

Levesek, saláták, ill. mártások ízesítésére használjuk. Kutatások szerint elősegíti a nyugodtabb alvást.

Koriander

Édeskés ízű fűszernövény, főleg zöldételek – saláták, zöldségek ízesítésére használjuk.  Erős méregtelenítő hatással bír, és jó antioxidáns. Továbbá ásványi anyag tartalma miatt jó hatással van a szív-és érrendszerre.

Kömény

Leginkább levesekben és pörköltökben használjuk. Széleskörű vitaminforrás, és remek gyulladáscsökkentő hatással bír.

Majoranna

Burgonyás, ill. májételekhez kiválóan használható fűszernövény. A kakukkfűhöz hasonlóan légúti problémákra, a babérlevélhez hasonlóan pedig reumás betegségekre is használják.

Oregánó

Az előző cikkünkben (ide kattintva olvashatod el) említetten az egyik legjobb só-alternatíva. Főleg olaszos ételekhez használjuk.

Petrezselyem

Nagyon sokrétű felhasználása van – levesekhez, köretekhez is kiváló. Magas vitamin-és ásványi anyag tartalommal bír. Vízhajtó hatása is van.

Nem vállaljuk azt a feladatot, hogy leírjuk, milyen ételekben használjuk a sót. Rendkívül fontos szerepe van a szervezet helyes működésében – főleg a só-és vízháztartást illetően. Érdemes azonban vigyázni, mert a túl sok só vizesedést, és egyéb komoly problémákat okozhat.

Sáfrány

Egy igen drága, ritkán használatos fűszernövény. Sárgás színt ad az ételnek, főleg rizshez, palacsintához vagy pudingokhoz használjuk. Kutatások szerint jó hatással van a depresszióra, bőrproblémákra, ill. a fejfájásra is.

Szegfűbors

Különböző sütemények, ill. a forralt bor alapkelléke. Rendkívül finom illata miatt leginkább illóolajként használják.

Szegfűszeg

A szegfűborshoz hasonló célokból használják.

Szerecsendió

Mártásokhoz, tejes, sajtos ételekhez használják. Jótékony hatásai igen széleskörűek, a bőrproblémáktól kezdve az idegrendszeren át a vérnyomásig számos területen hasznos lehet.

Tárkony

Levesek, saláták, savanyúságok közkedvelt fűszernövénye. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatással is bír.

Vanília

Sütemények, édességek ízesítője. Remek antioxidáns, továbbá jótékony hatással van a menstruációra és az alvászavarokra is.

Zsálya

Zsírosabb húsételekhez használjuk. Az egyik legtöbbet gyógyításra használt fűszernövény – növényi aszpirinnak is nevezik. Fertőtlenítés, gyulladáscsökkentés, étvágyjavítás, fájdalomcsökkentés – csak néhány a sok-sok hasznos tulajdonságból.

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.