Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról XIV. – Vitaminok (1. rész)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A cikksorozatunk „hagyományait” picit felrúgva ma nem egy konkrét étel vagy italcsoportról fogunk beszélni, hanem megismerkedünk kicsit a vitaminok világával. A két részes cikk első felvonásában megvizsgáljuk miért fontosak általánosságban a vitaminok, ill. megismerkedünk az A- és B- vitaminokkal.

Mik azok a vitaminok, és miért fontosak?

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen szerves vegyületek. A szervezet bár termeli őket, nem mindig képes megfelelő mennyiségben előállítani azokat, így szükség van arra, hogy tápanyag formájában vigyük be őket. A különböző vitaminokat viselkedésük, tulajdonságaik alapján osztályozzuk különböző csoportokba.

Legfőbb közös tulajdonságuk a szabadgyökök megkötése, azaz antioxidánsként betöltött szerepük.

Mindemellett igen sokrétűen képesek a szervezet működését támogatni, így különböző betegségek legyőzésében is hathatós segítséget nyújtanak – leginkább az immunrendszer erősítésével.

A vitaminokat két csoportra bonthatjuk. Megkülönböztetünk zsírban oldódó vitaminokat (pl. A-,D-,E, F- és K-), ill. vízben oldódó vitaminokat (B-,C-,H-,P-).

A zsírban oldódó vitaminok hiánya sokkal ritkábban áll fent, csak nagyon egészségtelen étrend mellett következhet be, szemben a vízben oldódókkal, amiket napi szinten pótolni kell, köszönhetően annak, hogy a fel nem használt vitamin vizelettel távozik. Emiatt azonban a túladagolás veszélye sem áll fent, ellentétben a zsírban oldódókkal.

Kezdjük hát el kivesézni konkrétan a különböző vitaminokat – előre leszögezve, hogy természetesen mindegyik vitamin közös tulajdonsága az immunrendszer erősítése, így ezzel nem fogsz találkozni az ismertetések során

A-vitamin

ABC sorrendben haladva első vitamintípusunk az A-vitamin. Kétféle típusát ismerjük, az egyiket retinolnak, a másikat karotinoidnak nevezzük. A retinol állati, a karotinoid pedig növényi forrásban található meg a természetben.

Retinol

Tejtermékekben, húsokban, halakban és a tojásban található meg. Legnagyobb mértékben a különböző májakban, ill. májkészítményekben fordul elő. Az A-vitaminok közös vonásai mellett a csontnövekedésben, a retina működésében, az embrionális fejlődésben játszik fontos szerepet.

Karotinoid

Növényi forrásokban található meg, legismertebb és leghatékonyabb formája a béta-karotin. Kimagaslóan a legtöbb karotinoidot a sárgarépa tartalmazza.

Az A-vitaminok legismertebb és leghatásosabb közös jellemzője a bőr, köröm, haj, fog és fogíny épségének megőrzése.

További fontos tulajdonsága – a retinolnál ismertetettek mellett – hogy segít megvédeni a C-vitamint az oxidációtól, így az hosszabb ideig fejtheti ki hatását szervezetünkben.

Mivel zsírban oldódó vitamin, ezért nem jellemző a hiánya, kivéve a nagyon szegény régiókat, ahol az alultápláltság jellemző.

B-vitamin

Több típusú B-vitamint is ismerünk, ezek közül a legfontosabbakkal fogunk foglalkozni. Mielőtt azonban egyesével megvizsgálnánk őket, beszéljünk róluk közösen.

A B-vitaminokat közösen B-komplex vitaminoknak nevezzük. Az indexben található kis számmal történő elnevezésüket a feltalálásuk sorrendjében kapták, de komolyan bonyolította a helyzetet, hogy néhányukról, mint a B4, B8, B10 vagy B11 kiderültek, hogy nem is vitaminok.

Legfontosabb közös tulajdonságuk a depresszió, ill. szorongás elleni hatásuk, ill. energiatermelő képességük, amellyel az anyagcserét támogatják.

Legjobb hatásukat közösen fejtik ki, így érdemes őket együttesen bevinni a szervezetbe. Természetes formájukban is együttesen találhatóak meg a különböző tápanyagokban. Ebből adódóan manapság csak ritka esetekben beszélhetünk fennálló B-vitamin hiányról.

B1-vitamin (tiamin)

Leginkább az agy vitaminja. Tapasztalatok szerint jelentős hatással bír a különböző érzelmi, ill. tanulási zavarok leküzdésében, és általában serkenti az agyműködést. Megfigyelések alapján az Alzheimer-kórban szenvedőknél alacsonyabb mértékben található meg a B1-vitamin, mint szükséges lenne.

B2-vitamin (riboflavin)

Legfőképpen a bőr, köröm és haj állapotának javításában és egészségében játszik fontos szerepet. Emellett a B1-vitaminhoz hasonlóan az anyagcsere működésében is segédkezik.

B3-vitamin (niacin)

Legfőképpen húsokban fordul elő, főleg a csirke-és pulykahúsban. A niacin a szervezet megfelelő energiaellátásért felel.

B5-vitamin (pantoténsav)

Hatását tekintve az előző három felsorolt vitamin kombinációjaként tekinthető.

B6-vitamin (piridoxin, piridoxál, piridoxamin)

Mint láthatod, ez a vitamin 3 különböző formában is megtalálható – így a három különböző név. Hatását tekintve támogatja az aminosavak működését, ill. a szénhidrátok lebontását. Sokféle ételben előfordul, legfőképpen halakban és húsokban.

B7-vitamin (biotin)

Hatása hasonlatos a B2-vitaminéhoz.

B9-vitamin (folsav)

Terhes anyáknak rendkívül fontos, az embrió gerincének kifejlődésében kiemelt szerepet játszik. Kutatások szerint csökkenti a méhnyakrák, ill. a vastagbélrák kockázatát. Szív-és érrendszeri betegségek megelőzésére is hasznos. Leginkább zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő.

B12-vitamin (kobalamin)

Az anyagcsere folyamatok működtetésében, ill. a vörösvértestek képzésében segédkezik. Csak állati eredetű élelmiszerekben található meg.

B-vitamin

Ahogy azt már megjegyeztük, a B-vitamin bevitelnél egy olyan megoldásra van szükség, amely komplexen tartalmaz többféle B-vitamint. Erre nagyszerű alternatíva a Sunrider egyedi vitamin spray-je, a Vitaspray!

Ez a komplex kis készítmény tartalmaz B1, B2, B3, B6, B7 vitamint is. Mindössze egy-két fújás, és máris sokat tettél a szervezeted működéséért.

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.