Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról
(V. rész –
A tea)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

A Tények és tévhitek a táplálkozásról cikksorozat mai részében a teáról fogunk beszélni. Miért érdemes teát fogyasztani? Milyen teát igyunk, miben különböznek? Filteres, szálas, instant? Olvass tovább, és tudj meg többet!

A teát először orvosságként használták, ezt az információt 9. századi arab utazók feljegyzéseiből ismerjük – csak a 16. században jelent meg először bizonyítottan, hogy élvezeti cikként fogyasztják.

Mára már teljesen hétköznapi tényezővé vált életünkben – köszönhetően főleg annak, hogy a kávé mellett talán az egyetlen olyan folyadék, ami élvezeti értékkel is rendelkezik, úgy, hogy közben egészséges is.

Miért jó teázni?

A teázás jótékony hatásait kutatások egész sora bizonyította. A kávézással szemben sosem alakult ki vele kapcsolatban semmilyen komoly ellenkampány – köszönhetően talán két tényezőnek. Az első, hogy a teák többsége, nem, vagy csak kevés koffeint tartalmaz (kivéve a fekete teát). A második pedig, hogy a koffeint tartalmazó teákban érdekes módon a vegyület másképpen fejti ki hatását, mint a kávéban. A teafűben kevesebb koffein található, mint a kávébabban, a hatóanyag pedig a csersavhoz kötődik, így azt szervezetünk nem tudja teljes mértékben felvenni. Ebből adódóan bár a tea élénkítő hatása gyengébb, és később jelentkezik – tovább tart. Gyengébb hatása miatt nem merült fel soha senkiben addikcióval kapcsolatos gondolat – hiszen a fekete teán kívül gyakorlatilag bármelyik teaféléből bármennyit fogyaszthatunk.

A tea rendkívül jó antioxidáns – azaz leginkább betegségmegelőző hatással bír. Legkomolyabb erényeit a daganatos-, ill. szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében fejti ki. Nátriumtartalma alacsony (a nátrium magas vérnyomást okoz), fluor, kálium és kalciumtartalma viszont magas.

A teával kapcsolatos kutatások olyan eredményekhez is vezettek, amelyek szerint a rendszeres teázóknál rosszindulatú daganatok kisebb eséllyel alakulnak ki.

További jótékony hatásai közé tartozik az antibakteriális hatása, amely a fogszuvasodás megelőzésében játszik fontos szerepet.

Mi a különbség a teák között?

Alapvetően négy színű teát ismerünk, a feketét, a fehéret, a vöröset és a zöldet. Ebből a sorból kicsit kilóg a fehér tea, ugyanis a többi tea között kizárólag az erjesztés a különbség.

Az erjesztés, vagy más néven fermentálás egy olyan folyamat, amely során az összetört tealeveleket 25 °C-os, 95 százalékos páratartalmú szobákba helyezik.

A fekete tea az a tea, amelynél teljes mértékben végigmegy a fermentálás folyamata (kb. 1 óra). A zöld tea éppen ellenkezőleg, nem megy át erjesztésen. A vörös teánál és a fehér teánál a fermentálást félbeszakítják.

A fehér tea azért lóg ki a sorból, mert nem levelekből készül, hanem még ki nem fakadt rügyekből. Ezeket a rügyeket ezüstös hártya borítja, ez fehéredik ki a szárítás során.

Messze a legkülönlegesebb tea, mivel egy évben csak két napig, és akkor is csak kézzel szedhető.

Nézzük meg mit érdemes a különböző teákról tudni!

A teák különböző fajtái

Fekete tea

A fekete tea rendelkezik a legmagasabb koffeintartalommal – így a kávé alternatívájaként terjedt el. Csersavtartalma miatt fogyasztása éhgyomorra nem ajánlott. Nem tartalmaz antioxidánsokat, tehát egészségügyi szempontból semmilyen különleges hatással nem bír.

Zöld tea

A zöld tea, abból adódóan, hogy nem erjesztik – magas polifenol tartalommal bír. Ennek köszönhetően a zöld tea rendelkezik a legmagasabb antioxidáns tartalommal. Mindemellett szintén a legmagasabb az ásványi anyag és vitamintartalma. Egészségre való hatása kiemelkedik a teák közül – aki ilyen célból fogyasztana teát, annak mindenképpen ezt ajánljuk.

Vörös tea

Más néven rooibos teaként is ismerhetjük. Ez a tea afrikai eredetű – a vörös fokföldi rekettye leveleiből készül. Koffeinmentes, tehát élénkítő hatása nincs. Tulajdonságai szinte megegyeznek a zöld teáéval, de egészségre kifejtett hatása nem éri el a zöld tea szintjét. Ahogy a köznyelvben mondjuk, ugyanazt tudja, csak lájtosabban J Fogyasztása inkább élvezeti szempontból ajánlott.

Fehér tea

A fehér tea ajánlott leginkább fogyókúrázóknak, ill. cukorbetegeknek – köszönhetően annak, hogy a teák megszokott tulajdonságai mellett zsírégető, ill. vércukorszint szabályozó hatással is bír.

Gyümölcstea

Mindenképpen meg kell említenünk a gyümölcsteák kategóriáját. Ezek a teák kandírozott és szárított gyümölcsökből készülnek, nem pedig tealevélből. Emiatt kizárólag a gyümölcsök típusa és minősége határozza meg, hogy egy gyümölcstea milyen egészségügyi hatásokkal bír. Teavásárlásnál érdemes megnézned az összetevők listáját.

Mate tea vagy Matétea

A Mate tea Dél-Amerikából származik, a matéfa (vagy dél-amerikai magyal) megszárított leveleiből és száraiból készül. Őshazájában óriási kultusznak örvend, és Európában, köztük Magyarországon is egyre elterjedtebb. Tulajdonságait tekintve igen magas a C-vitamin tartalma, ill. magasabb koffeintartalma miatt élénkítő hatással is bír. Élvezeti értékei mellett télen az immunrendszer erősítésére ajánlott fogyasztani, ill. stresszoldó hatással is bír.

Filteres, szálas, instant – melyiket miért (ne)?

Mielőtt rátérnénk, sajnos egy súlyos alaptézist kell leszögeznünk.

Teavásárlás esetén az első, amit érdemes megnézni, a származási hely. Kína iparosodásának köszönhetően ugyanis a levegőben keringő nehézfémek aránya megnőtt – a zöld tea pedig nagyon könnyen szívja magába az ólmot és a szennyeződéseket. A legtöbb tea természetesen Kínából származik, így velük érdemes óvatosnak lenni. A legbiztonságosabb, ha a második teanagyhatalomból, Japánból származik kedvenc italunk.

De, nézzük a technológiák közti különbséget.

A legsúlyosabb gond a filteres teákkal van. Köszönhetően természetesen magának a filternek, ill. az anyagának. Több márka is olyan filtert alkalmaz, ami szintetikus polimerekből készül (nejlon, PVC, polipropilén). Ezek forró víz hatására káros anyagokat bocsájtanak ki. Ugyanez vonatkozik a papír alapú filterre.

Mindemellett az elterjedtebb filteres teamárkákról érdemes azt is tudni, hogy a filtereikbe a rossz minőségű, összeszáradt leveleket helyezik – gyakorlatilag a silány maradékot kapjuk meg velük.

Nem állítjuk, hogy minden filteres tea ilyen filterből és ilyen minőségű levelekből készül, de sajnos nagyon sok az ilyen köztük. Ha ilyen teát fogyasztunk, alaposan válogassuk meg, hogy honnan és mit vásárolunk.

Az instant teákat két részre lehet bontani.

A boltban kapható cukrozott színes szagos instant teákról nem érdemes sok szót fecsérelni, úgy gondolom nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy ezek a típusú teák mennyiben teák valójában.

Ha már instant, cukros teák – természetesen a palackozott „Ice Teákra” és társaira is hiába van ráírva, hogy zöld tea – ezekben nyomaiban sem található antioxidáns, viszont tele vannak cukorral és tartósítószerrel.

Azonban az instant teák között, a gyógyteák piacán találhatunk számos olyan teafélét, amely nyugodt szívvel fogyasztható – ezeknél kizárólag egy porítás megy végbe az instanttá „varázsolás” érdekében.

A szálas teák egyértelműen a legjobb megoldást jelentik.

Ha nem kóstoltál még szálas teát, mindenképpen érdemes – mert nem lehet egy lapon említeni társaival. Ízük különleges, minőségében hasonló különbséget lehet átélni, mint egy instant kávé és egy különlegesebb arabica között.

Ezeket a szálas teákat különböző teaboltokban tudsz vásárolni, ill. ilyeneket ihatsz teaházakban is.

A szálas teáknál kizárólag a fent említett származási helyet kell figyelembe vennünk – nincs egyéb technológiai beavatkozás, ami kárt okozna az italban.

Elkészítése sem ördöngösség, 1 csésze tea általában 1 teáskanál teafüvet jelent. Ezt a mennyiséget öntsd fel forró vízzel, majd 3-5 percig áztasd. Az áztatáshoz ne használj fém edényt – csak porcelánt, kerámiát, vagy üveget. Ezután csak le kell szűrnöd, és ihatod is. A pontos mennyiségről és hőfokról általában tájékoztatót találsz a vásárolt tea csomagolásán – hiszen ez változó annak függvényében, hogy milyen típusú (színű) teát vettél.

Érdemes kísérletezned ízesítéssel is – a klasszikus citrom vagy méz mellett próbálkozhatsz fahéjjal vagy szegfűszeggel is.

Ha minőségi gyógynövényteát szeretnél…

Próbáld ki a webáruházunkban kapható különleges zöld teánkat, a Sunrider Calli teát! Több, mint 5000 éves, Shao-Lin szerzetesek által készített receptúra alapján készült, kizárólag minőségi, kézzel válogatott, növényi alapanyagokból. Sejttisztító hatásának köszönhetően méregtelenítő kúra részeként is kiválóan használható.

Egy filterből akár 2 liter teát is készíthetsz, amely egészen egyedülállóvá, és igen gazdaságossá is teszi a Callit.

Hallgasd meg egy szakértő orvos (Dr. Dorogi Éva) véleményét a Calli teáról!

 

Összegezve elmondhatjuk, hogy a teák világa igen színes, és gazdag – mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Rajtad áll, hogy számodra épp mikor mi a preferencia, az egészségmegőrzés, az élénkítés vagy esetleg szimplán az élvezetek.

Remélem sok hasznos információval gazdagodtál! Amennyiben tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel, barátaiddal!

 

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.