Villámgyorsan és a legolcsóbban szállítunk — 300 + fogyasztói vélemény — Orvosok tapasztalatai — A legszélesebb Sunrider termékkínálatból választhatsz — A világ legkoncentráltabb élelmiszerei és italai — Kóser és Halal minőség — 5000 éves tapasztalatra/tudásra épülő receptek — A legtöbb információ a Regenerációs Programról — Amerikai gyártási színvonal/minőség — Már 40 éve sikeres a világon a Regenerációs Program

06-30-951-8350 | +36-1-788-0230

Folyamatosan tisztítsd és tápláld a szervezetedet különleges növényi italokkal és ételekkel, hogy holnap is vidám, energikus és fitt lehess!

Tények és tévhitek a táplálkozásról
(I. rész – A tej)

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

Évtizedeken keresztül terjedt az az információ, hogy a tej az egyik legegészségesebb ital, ami csak széles-e világon létezik. Mégis ma ott tartunk, hogy az európai lakosság több, mint 15%-a nem fogyaszt semmilyen tejterméket.
Miért van ez így, és mi az igazság?

A tej alaptulajdonságai

A tej vitathatatlan előnyökkel rendelkezik az alábbi tulajdonságaival:

  • A létező legjobb kalciumforrás
  • Gazdag D-vitaminban és jódban
  • Egyik proteinje, a laktoferrin segít a vasfelszívódásban, antioxidáns és antikarcogén hatású (felszabadítja a szabadgyököket, ill. csökkenti a rák súlyosságát és előfordulását)
  • Másik proteinje, a kazein akadélyozza a kórokozók bélfalhoz való tapadását
  • Immunrendszer-erősítő hatású

Elmondhatjuk tehát, hogy az egyik legkomplettebb, legtöbb mindenre jótékony hatással lévő tulajdonságokkal „megáldott” élelmiszer.

Többek között a NÉBIH főorvosa is kifejtette, hogy a tej a legideálisabb kalciumforrás, és rendkívül pozitív hatása van a belekre, a szívre, és a vérnyomásra is. Továbbá növeli a HDL-t, azaz a jó koleszterin szintjét.

Egy 22 éven át tartó japán vizsgálat kimutatta, hogy a tejfogyasztás 50 százalékkal csökkenti az agyvérzések számát.

 

Miért szidják?

Mégis mi a gond vele? Miért állnak el ennyien a fogyasztásától, és minek köszönhetőek a negatív hangok?

Az egyik alapvető probléma a laktáztermeléssel kapcsolatos. A laktáz egy enzim, amely a legtöbb emberben a vékonybél nyálkahártyasejtjeiben található meg. Ez az enzim felel a laktóz, vagy más néven tejcukor megemésztéséért.

A laktázenzim kisgyerekkorban megfelelő mennyiségben termelődik, és ilyenkor a szervezet ki tudja aknázni a benne lévő sok-sok tápanyagot. Az emberiség 35%-a azonban rendelkezik egy mutációval, amelynek köszönhetően a szervezet kisgyermekkor után is megfelelő mennyiségben termeli a laktáz enzimet.

És itt jön képbe a többség, ők a laktóz-intoleráns emberek. Ha egy laktóz-intoleráns tejet fogyaszt, akkor a tejcukrot nem emészti meg a szervezet, és az így kerül be a vastagbélbe. Ott bélbaktériumok emésztik meg, és olyan anyagok termelődnek, amelyek puffadást, görcsöket és hasmenést váltanak ki.

Ez a valóban világméretű probléma (a lakosság 65%-a érintett) magával hordozta a tej rossz hírének kialakulását, elterjedését.

A laktáz enzim hiánya az ázsiai emberek szervezetében olyan mértéket öltött, hogy egy nyugat-ázsiai lakos ÉVES tejfogyasztása 9 liter, egy dél-kelet-ázsiaié pedig 5 liter. Összehasonlításképpen egy magyar ember éves átlagfogyasztása 67 liter (az EU átlag 61 liter).

A többi negatív hang, néhány kutatás és tapasztalat eredményein alapszik.

Egy kutatás eredménye, amit a svédországi Uppsala University kutatói (Karl Michaëlsson és munkatársai) végeztek. 61 433 nő és 45 339 férfi tehéntej-fogyasztási szokásait vizsgálták 11 éven keresztül. A megfigyelések alapján, azok, akik 3 pohár tejnél többet fogyasztottak egy nap, nagyobb valószínűséggel törték el egy vagy több csontjukat.

A nagyobb visszhangot a kutatás azon eredménye jelentette, hogy a napi 3 vagy több pohár tejet ivók dupla akkora számban haltak meg, mint azok, akik csak 1 pohárral fogyasztottak naponta.

A kutatások a tejben található galaktóz enzimre gyanakodnak, amit kutatólaborokban egerek mesterséges öregítésére használnak – 1-2 pohár tej oxidatív stresszt és krónikus gyulladásokat vált ki az állatokban.

Mindemellett rengeteg helyen olvasni olyan tapasztalatokat, történeteket, hogy rákos betegek teljesen elálltak a tejfogyasztásról, és ez a betegsége jelentős javulásához, akár megszűnéséhez vezetett.

Összegzés

Minél többet olvas valaki a tejről, annál inkább megállapíthatja, hogy ezt az élelmiszert lehetetlen feketén-fehéren megítélni.

Egyes kutatások során pozitív, mások során negatív eredmény alakul ki, és bár a legtöbbek számára a tej jótékony hatásai elvitathatatlanok, mégis tömegek döntenek úgy, hogy nem kívánják fogyasztani a továbbiakban.

Érdemes tehát odafigyelni az információk forrására, hiszen az Internet elterjedésével olyan blogcikkek, bejegyzések is megjelentek, amelyek már eleve problémának tartják, hogy a tehéntej állati eredetű, és így már csak káros lehet…

Számtalan orvos nyilatkozta a témát illetően, hogy a tejipar sínylette meg az egyik legjobban, az Internet okozta hamis, téves, félrevezető információk terjedését.

Úgy gondolom, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy kinek hisz, kinek a véleményében bízik. A személyes véleményem az, hogy a tej olyan jótékony hatásokkal bír, amelyeket érdemes kiaknázni – így (ahogy minden más élelmiszer esetében is) módjával, helyes mennyiségben nagyon is érdemes fogyasztani. Napi 1-2 pohár tej fogyasztása bizonyosan semmilyen komoly kárt nem okozhat bennünk, és mégis a szervezetünk megkapja a megfelelő, gazdag tápanyagot.

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!

Nem akarsz lemaradni a legfrissebb bejegyzéseinkről, cikkeinkről, újdonságainkról? Iratkozz fel a Naplovas hírlevélre!

Legutóbbi bejegyzéseink

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Méregre mérget? Soha! Nem bevinni, kihozni kell!

Az ötezer éves, keleti elveken nyugvó Regenerációs Program a világ legrégibb, legjobban kipróbált szisztémája. Bevált. Kíméletes. Fájdalom- és kockázatmentes. Természetes. Egyszerű. Milliók élvezik a világon!

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Gyengéd és élvezetes méregtelenítés

Az ember évekig, sőt évtizedekig nem vesz észre semmit az önmérgezésből, ám egy reggel arra lesz figyelmes: hol itt fáj, hol ott fáj, majd pedig már mindenütt … Az idővel fölhalmozódó méreganyagok lassan, alattomosan megbénítják az idegrendszer érzékelő képességét.

Az elsavasodás

Az elsavasodás

„Testünk erőinek valamennyi összetétele közül a savak hatása a legkárosabb!” – mondta Hippokratész. Manapság az elsavasodás „népszerűbb” probléma, mint valaha. Ha a szervezet több sósavat termel a kelleténél, az számos egészségügyi problémához vezethet.