06-30-951-8350 / 06-1-788-0230 naplovas@naplovas.hu

Sport és Sunrider

15

JANUÁR, 2019

Táplálkozás

Mai bejegyzésünkben Szigeti Lajos részletes cikkét olvashatod arról, hogy hogyan segít a sportban nyújtott maximális teljesítmény, és megfelelő regeneráció elérésében a Sunrider termékpalettája.

A sportok csoportosítása

Napjainkban a sport már túlnőtt azon a határon, hogy védje az ember egészségi állapotát, és felszabadult, friss közérzetet biztosítson. Megközelítésemmel a „Sport és a Sunrider” kapcsolatát három csoportban értelmezem.

  1. Tömegsport (nem tudatosan tervezett munkáról van szó): Általában az emberek egészségük érdekében vesznek részt ilyen jellegű rendezvényeken. Nincs specifikus jellege, sokoldalú, általános leterhelés a jellemző.
  2. Amatőr sport: Lehet beszélni tudatosan tervezett formáról. Általános fizikai felkészülésen túl specifikus jelleggel bír. A terhelés nagysága az átlagember teherbíró képességének határán mozog. Inkább csak a rendszeresség a jellemző, mintsem a nagy terhelés.
  3. Profi sport: Tudatosan tervezett, rendszeres és nagy terheléssel járó munkavégzés. A szervezet pszichikai, fizikai és fiziológiai igénybevétele olyan nagymérvű, hogy helyes energia-bevitel ill. feltöltés nélkül mind a három terület károsodhat (anyagcsere-folyamatok, vázszerkezet: csont és izom). A hagyományos táplálkozással már nem biztosítható a terheléshez szükséges energia.

Összefoglalva: a sport egyrészt az egészség megőrzését, másrészt a szervezet átlagosnál nagyobb energiafelhasználását eredményezi. Energia nélkül nincs mozgás, nagyobb terheléshez több energiára van szükség.

A szervezet energia-felhasználásának elosztása

Az összes energiánk 20%-át az agyunk használja fel, a fennmaradó rész kétharmada az anyagcsere folyamatoknál, egyharmada pedig a fizikai munkavégzésnél realizálódik. Az előzőekben felvázolt sportcsoportok terhelései különbözőek, így energia szükségletük sem egyforma. Természetesen a sportok specifikumától, és magától az egyéntől is függ, mennyi anyagbevitelre van szükség.

Honnan nyerünk energiát?

Először azt nézzük meg, hogy a Föld, mint az univerzum része, honnan nyer energiát ill. a Földön lévő élethez mi biztosítja az energiát. Legtöbb energiát közvetlenül a Naptól kapjuk, napfény formájában. Ez nem elégséges ahhoz, hogy fizikai munkát végezzünk. Szükség van további energia bevitelre. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy a földön lévő növények magukba szívják a napfényt és ezáltal válnak energiahordozóvá. Az ember elfogyasztja a növényeket és így jut másodlagosan energiához. Mivel az állatok is megeszik a növényeket, mi az állatokat, így a hússal már harmadlagosan kerül energia a szervezetünkbe.

Energia-szükségleteink

Az élet fenntartásához hozzávetőlegesen 2000 kcal/nap tartalmú táplálék elfogyasztása szükséges. Ha fizikai munkát is akarunk végezni, úgy plusz 2-3000 kcal/nap többlet bevitelt kell elérni a szervezetünknek (napi össz. Energia biztosítása 4000-5000 kcal/nap táplálék elfogyasztásával). Ha energia-átalakítási mechanizmusunk rendszeresen nem tudja a 2000 kcal/nap táplálékból biztosítani az élethez szükséges energiát ill. fokozatosan csökken a felhasználható energia mennyisége, előbb-utóbb a betegség jelei mutatkoznak, egészségi állapotunk romlik, szervezetünk leépül. Egy bizonyos energiai-lemerülési szint alatt bekövetkezik az élet elmúlása. Ha viszont az átlagosnál nagyobb teljesítményt szeretnénk elérni, úgy növelnünk kell energiaszintünket. Sajnos az energia-átalakítási mechanizmusunk teljesítménye véges, a rendszeres nagy energia-felhasználás (szervezetünk csúcsra járatása) károsan befolyásolja fiziológiai rendszerünket, sokszor maradandóan. Ezért aki rendszeresen túlzottan igénybe veszi szervezetét (profi sport), meg kell tanulnia azt helyesen feltölteni energiával. Tudni kell, hogy a mai hagyományos táplálékok már nem biztosítanak az elvárt teljesítményhez elegendő energiát.

Mi a megoldás?

Először tisztítani kell a szervezetet, a lerakódó mérgező salakanyagokat – melyek nagymértékben gátolják a teljesítményt – ki kell üríteni.

A táplálkozás területén szükségessé válik teljes értékű, az egész szervezetet egységesen tápláló növényi élelmiszerek fogyasztása (másodlagos energiahordozók).

Különösen előnyös, ha ezek az élelmiszerek erősen koncentráltak, kis kalóriatartalmúak, mellékhatás nélkül, gyorsan felszívódnak és közvetlenül nagy energiát biztosítanak. Kímélik az anyagcsere folyamatokat, javítják a regenerálódási képességet, gyorsítják a sejtek táplálását. Ezzel elérhető, hogy a szervezet károsodása nélkül növelhető a sportoló teljesítménye.

Ilyen teljes értékű koncentrált élelmiszerek a Sunrider termékek.

Most néhány szó, a teljesség igénye nélkül a termékek felhasználásáról, azoknak, akik elkötelezték magukat a Sunrider filozófiája mellett és fogyasztani, használni szeretnék a termékeket.

Sportolók szemszögéből nézve a kérdést, számukra  a Sunrider két lehetőséget biztosít:

  1. A termékek szakszerű fogyasztásával növelhető a teljesítmény (akár 30-40 %-kal is) úgy, hogy közben a szervezet nem károsodik.
  2. Ha termékek jótékony hatásával kapcsolatos tapasztalataikat megosztják másokkal, lehetőségük adódik, hogy sportpályafutásuk során felépítenek maguknak egy vállalkozást, ami pályafutásuk befejeztével életük végéig megfelelő anyagi biztonságot nyújthat.

Hogyan?

Akik tömegsport szinten sportolnak, a céljuk az egészségük megőrzése (prevenció), akkor a Calli vagy Fortune Delight fogyasztása ajánlatos a folyamatos méregtelenítés érdekében. (Ha mozogni kívánnak, úgy inkább a Fortune Delight fogyasztása előnyösebb.) Mind a kettő fogyasztása többlet energiához juttat és gyorsítja a regenerációt. A NuPlus, Vitafruit, vagy a SunnyDew fogyasztása az általános energiaszint növekedése mellett könnyebbé teszi a mozgást (sportolást), segít a súly karbantartásában. Intenzívebb testmozgás idején előtte és utána NuPlus fogyasztása előnyös (fáradtság érzés csökken, gyorsabb a regenerálódás). Könnyebb izomsérülések elkerülése érdekében a SunBreeze balzsam használatát ajánlom külső felvitellel a jobban megterhelt izmokra. Kiegészítő tápláléknak javaslom továbbá a SportCaps kapszulákat, főleg az intenzívebb mozgások idején (többlet energiával látja el az izmokat), egy-másfél órával a mozgások kezdete előtt 3-5 kapszula elfogyasztása ajánlott.

Az amatőr sportolók esetében a termékek fogyasztása az edzésekhez igazodik.

„Alapozás” ideje alatt célszerű fogyasztani Fortune Delight-ot, 2 tasakot (minimum) 1,5 liter melegvízben feloldva, egy evőkanál Vitafruittal dúsítva és legalább 1 tasak NuPlust naponta. Kiegészítésképpen ajánlatos fogyasztani Alpha 20C-ből és Assimilaidből 1-2 kapszulát naponta, az immunháztartás, az emésztés és az anyagcsere-folyamatok egyensúlyának megtartása érdekében.

„Versenyidőszak” alatt fogyasztható Fortune Delight-ból 1-2 tasak, 1,5 liter melegvízben feloldva és továbbra is lehet egy evőkanál VitaFruitot belekeverni. Ennek fogyasztása elosztva lehetséges. Verseny előtt az egyik fele, verseny után a másik fele. NuPlus fogyasztása a terhelés előtt kb. egy órával, valamint közvetlen a verseny után a gyors regenerálódás érdekében 1-1 tasak mennyiséggel. Kiegészítő fontos táplálék a SportCaps, (max. 5 kapszula/nap) 1-1,5 órával a verseny, illetve a terhelés előtt ajánlatos megenni. A SportCaps jól megtámogatja az izmokat energiával. Napi 1-2 kapszula Quinary a szervezet egyensúlyának megtartását biztosítja.

   „Levezető vagy pihenő időszakban” Calli fogyasztása ajánlott, melyet 1,5-2 liter vízben oldjunk fel. Előnye, hogy segíti levezetni a versenyidőszakban felgyülemlett stresszt, karbantartja a szervezet energiavonalait és előkészíti azt az alapozás időszakára.

A profi sport esetében a legszükségesebb a termékek szakszerű fogyasztásának elsajátítása.

Miért? Mert a szervezet teljesítőképessége 30-40 %-kal növelhető.

A termékek használata

  1. Ha a termékeket helyesen használjuk, javítja az általános erő/állóképességet.
  2. Lerövidíti a reakcióidőt és gyorsítja a cselekvést.
  3. Növeli a koncentráció képességét.
  4. Sejtszinten táplál és a regenerálódási időt rövidíti.
  5. Biztosítja a sérülésekkel (húzódás, rándulás stb.) szembeni ellenállást, az esetleges sérülésekből gyorsabb felépülést.

A termékek fogyasztása igazodik az edzéstervhez, versenyekhez, ugyanúgy, mint az amatőr sportolók esetében, csak a megnövekedett energiaigény miatt növelhető a termékek fogyasztása 50, de akár 100 %-kal is. Kiegészítésképpen a profi sportolóknak ajánlatos naponta 1-2 TOP kapszula, ami segít abban, hogy a sportoló a verseny teljes időtartama alatt jól tudjon koncentrálni és uralkodni tudjon az idegein. Csont- és izomsérülések esetén igen hatékonyan gyorsítja a gyógyulást a SportCaps (2-3 kapszula/nap) és a Beauty Pearl (napi 1 szem elszopogatása esetén) együttes fogyasztása-

A jobb oxigén ellátás érdekében nagyon jó az Evergreen, amely a vashiányt is csökkenti. Légutak tisztítására a SunBreeze balzsamot vagy olajat ajánlom, mely egyben a kisebb húzódások, sérülések azonnali bekenésére is használható, a gyorsabb felépülés érdekében. Minden édesítőszer helyett ajánlom a a SunnyDew édesítőt, amely javítja az anyagcsere folyamatokat. A SunnyDew és a SunSmile gyümölcsmosó erős gombaölő hatása révén együtt alkalmazható a teljesítményt gátló vagy kellemetlenséget okozó gombás fertőzések, paraziták ellen (külsőleg-belsőleg).

A termékek fokozatos megismerésével és „szakszerű” fogyasztásával hosszabb ideig és egyenletesen magas szinten tud teljesíteni a sportoló anélkül, hogy szervezete károsodna. Az itt leírt termékek fogyasztása csak az eddig összegyűjtött saját illetve környezeti tapasztalatokra épül, ezért csak irányadónak szántam. Mindenkinek magának kell megtanulnia – adott sportágon belül -, hogy neki időben és mennyiségben melyek azok a termékek, amelyek segítségével optimális szinten tud teljesíteni.

„Adj esélyt magadnak, mert sportpályafutásod is egyszeri és megismételhetetlen.”

A termékekről

Calli: Rendszeres fogyasztása sportolóknál, különösen a „felkészülési” és a „verseny” időszakban nem előnyös. A „pihenési” szakaszban viszont ajánlatos fogyasztani, mert a felhalmozott feszültség (stressz) levezethető, és hatékonyabbá válnak az energiaáramlások. A méregtelenítő központok táplálásával, az újbóli „alapozásnál” illetve „felkészülésnél” jelentkező nagy energiaigényhez a szervezetünknek jó alapot biztosíthatunk. Növelhető a terhelés egészségkárosodás nélkül. Versenyidőszak befejeztével mindenképpen jó napi 1,5-2 liter mennyiségben fogyasztani, legalább hat-nyolc héten keresztül. Nagyobb terhelést igénylő versenyek után (pl. maratoni futás vagy 50 km gyaloglás) javasolható az éjszakai Calli fogyasztása a gyors regenerálódás elősegítése érdekében.

A Calli teát ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Fortune Delight: Sportolók itala, állandó fogyasztása ajánlatos, mind aprofi, mind az amatőr sportolóknak. Növeli a teljesítményt, csökkenti a fáradtságérzetet. Nagy terheléseknél megóv az izomláztól és jó görcsoldó. Sejtszintű méregtelenítésen túl ügyel a testsúly karbantartására. Gyorsítja a regenerálódást. Fogyasztása a sportoló munkavégzésének nagyságától függően naponta 1-2-3 tasak is lehet. Egy tasak tartalmát 0,7-0,8 liter vízben célszerű feloldani. Fogyasztani terhelés előtt, alatt és után egyaránt lehetséges.

A Fortune Delightot ide kattintva tudod megvásárolni!

 

NuPlus: Fogyasztás után 10-15 perc elteltével már bekerül a véráramba. Gyorsan felszívódva erőteljesen javítja a szervezet általános teherbíró képességét. A profi sportolók esetében napi egy tasak állandó fogyasztása ajánlatos. Nagyobb terhelések esetén 2-3 tasaknyi mennyiség is bevihető a verseny előtt 1-2 órával. Hosszan tartó energiát tud biztosítani, hogy közben kímélhetjük az energia-átalakító mechanizmust. Súlytöbblet nem jelentkezik, jobbá válik a koncentrálás és felgyorsul a terhelés utáni regenerálódás. Sportolók esetében a folyadék veszteség miatt ital formájában ajánlatos elfogyasztani (pl. bele lehet keverni a Fortune Delight italba).

A NuPlust ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Vitafruit: Koncentrált vitamin táplálék, javítja a vér oxigénszállító képességét. Növeli a szervezet betegségek elleni védekezőképességét, segíti az immunrendszert erős antioxidáns lévén. Táplálja az egészséges sejteket és segít azok minőségi generálozásában. Jól táplálja a bőrt, így (mint a legnagyobb légzőszervünk) javítja annak funkcionális munkáját. Állandóan fogyasztható, napi egy evőkanálnyi mennyiséget vízben vagy Fortune Delight-tal összekeverhető 0,8 liter folyadékban. Bőr sérülése esetén külsőleg töményen vékonyan kenve gyorsítja a gyógyulást.

A Vitafruitot ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Prime Again: A teljesítményt hatékonyabbá teszi. Táplálja a szervezet reprodukciós szerveit, hogy azok megfelelő mennyiségű tesztoszteront termeljenek. Ezek a hormonok abban segítenek, hogy szilárdak, ellenállók és abban, hogy képesek legyünk nagy teljesítményre. Különösen nagy terhelések esetén a szervezet energiaellátását optimalizálja, segít a tápanyagok helyes elosztásában, időben és mennyiségben egyaránt. Fogyasztása elsősorban felkészülés alatt ajánlatos, de jó hatással van a verseny-időszak alatt is. Napi 1-2 kapszula elfogyasztása étkezés közben javasolt.

A Prime Againt ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Assimilaid: Elsősorban az emésztést tartja egyensúlyban. Nagyon fontos a sportolóknak, hisz a folyamatos nagy terhelések hatására ezen rendszer degenerálódik leghamarabb. Fogyasztása elsősorban alapozás illetve felkészülés idején nagyon fontos! Napi 1-2 kapszula elfogyasztása étkezés közben célszerű.

Az Assimilaidet ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Conco: A sportolás egyik fő tényezője az oxigén ellátás. A Conco fogyasztása az oxigén áramlás útját optimalizálja. Fogyasztása napi 1-2 kapszula – a pihenő szakaszban, a versenyidőszak végén ajánlatos, illetve légúti vagy tüdő degenerálódása esetén. Betegség idején (légúti, tüdő) napi 3×2 kapszula jótékony hatású. Allergia esetén a sportoló saját maga tapasztalja ki, hogy részére mennyi az a mennyiség, amit fogyasztania szükséges a regenerálódása érdekében.

A Concót ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Lifestream: Keringési rendszert karbantartja és táplálja, különösen a sportolóknál a szív működését segíti, jobb energiaellátással javítja teljesítményüket. Fogyasztása a pihenő időszakban javasolt napi 1-2 kapszula, étkezés közben.

A Lifestreamet ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Alpha20C: Védi, illetve egyensúlyban tartja az immunháztartást. Különösen fontos a sportolók esetében, hisz a nagy terhelések hatására az immunrendszer egyensúlya felbomlik, és így a sportoló hamarabb ki van téve a fertőzésnek. Fogyasztása elsősorban a felkészülés illetve alapozás ideje alatt ajánlott, napi 1-2 kapszula mennyiségben, étkezés közben.

Az Alpha 20C-t ide kattintva tudod megvásárolni!

 

SunnyDew édesítő: Cukor helyett folyamatos fogyasztása segíti az anyagcsere folyamatokat az optimális tápanyag kiválasztásában és felszívódásában. Gyorsabb a regenerálódás. Gombák, bőrproblémák, kellemetlenségek ellen kiválóan használható külsőleg is.

A SunnyDew-t ide kattintva tudod megvásárolni!

 

SportCaps: Erősen táplálja a váz-szerkezetet, különösen az izomnak nagy energiát biztosít. Csökkenti a fáradtságérzetet, gyorsítja a regenerációt. Fogyasztása igénybevétel előtt minimum 1 órával, 3-10, de akár több kapszulát is lehet fogyasztani, terheléstől függően. A sportolónak magának kell kitapasztalni, hogy fogyasztása mikor biztosít számára optimális energiát a versenyzéshez.

A SportCapset ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Quinary: Versenyidőszak alatt napi 1 kapszula fogyasztása célszerű, mint prevenció, hiszen az öt szervrendszert támogatja. Különösen profi sportolóknál ajánlatos a rendszeres fogyasztása, a gyors regenerálódás érdekében.

A Quinary-t ide kattintva tudod megvásárolni!

 

SunBreeze: Olaj vagy balzsam. Mind a kettő nélkülözhetetlen a sportolók számára, egyrészt a légutak tisztítása érdekében, másrészt az izomba bedörzsölve gyorsítja az izom regenerálódását. Kisebb húzódások esetén a gyógyulást elősegíti. Különösen a nagy igénybevételnek kitett izmok bedörzsölése ajánlatos verseny előtt és után.

A Sunbreeze termékeket ide kattintva tudod megvásárolni!

 

Az itt leírtak csak tájékoztató jellegűek. A termékek fogyasztását minden sportolónak – aki elfogadja a Sunrider filozófiáját – magának kell kitapasztalni, hogy számára mikor a leghatékonyabb a magasabb teljesítmény elérése érdekében.

                                                                                                              Szigeti Lajos, Komló

Kattints ide, és próbáld ki 100%-ban növényi élelmiszereinket!