Természetes ízeket akarok!

04

JÚNIUS, 2021

Táplálkozás

Mára bizonyított tény, hogy ételeink és italaink nemcsak hatóanyagaikkal, de ízükkel, sőt, még színükkel is hatással vannak az életünkre. Egy nagyon fontos és talán sokak számára teljesen egyértelmű dolgot azonban érdemes hozzáfűzni az iménti állításhoz: ez csak a természetes színekre és ízekre igaz!

Csak a természetesség

Ha belebotlunk egy üdítőital gyártó cég két termékébe: egy hupikékbe és egy rózsaszínbe, akkor ott a színelméletet jó eséllyel elfelejthetjük! Ugyanez igaz az ízekre is: „pizza ízű chips” valószínűleg nem látott még pizzát, ahogy a „kóla ízű fagyi” sem a természet furcsa csodája. Aki valójában szeretné kihasználni az ízekben és színekben rejlő lehetőségeket, annak törekednie kell a természetességre, hiszen a jó közérzetnek sem csupán a másolatát, árnyékát szeretnénk magunkénak érezni!

A színelmélet

A színelméletet – elsőre – talán nehéz megérteni és elfogadni. De néhány példa segíthet.

az ibolyaszín serkenti a szívműködést,

a kék fájdalom- és lázcsillapító hatással bír,

a zöld nyugtató, értágító hatású,

a sárga szín az agyműködést segíti elő,

a narancs az anyagcserét gyorsítja,

a vörös hatására pedig meleg érzetünk támad, izmainkban feszültség keletkezik.

Hasonlóan fontos, hogy a természetes ízeket is nagy becsben tartsuk, és ne “vegyészek remekműveivel” próbáljuk kiváltani.

A fahéj például egy rendkívül sokoldalú fűszer: fertőtlenítő és vérkeringés-javító hatású, illóolaja pedig jól párolog, így illatosítóként is használhatjuk. A fokhagyma közismert antibiotikus és antibakteriális hatással bír.

De elég, ha csak a főbb ízekre gondolunk: az édes ételek például kihatással vannak a szellemi teljesítőképességünkre, csökkentik az éhségérzetet és javítják a kedélyállapotunkat. A keserű íz ezzel szemben negatív hatásokat eredményez, rossz közérzetet, emésztési gondokat.

0