Ruediger Dahlke – A Sunrider-módszer

25

MÁRCIUS, 2021

Táplálkozás

Ruediger Dahlke (ejtsd: Rüdiger Dálke; Berlin, 1951. július 24. –) orvos és pszichoterapeuta, természetgyógyász és ismert író. Az ezotéria és az alternatív gyógymódok területén számos könyvet írt többek között az egészséges táplálkozás, meditáció és böjt témákban.

Orvosi diplomáját 1978-ban szerezte a müncheni Lajos–Miksa Egyetemen, diplomamunkája a gyermekek bronchiális asztmájának pszichoszomatikája témakörében készült (Zur Psychosomatik des kindlichen Asthma bronchiale). 1979 óta praktizál orvosként. Számos területen továbbképezte magát, mint a homeopátia, a pszichoszomatika, légzésterápia, méregtelenítő terápiák valamint az ezotéria.

Dahlke könyvei már több millió német ajkú követőre találtak és így a holisztikus orvosi felfogás népszerű terjesztője.

Az alábbi cikk egy részlet Ruediger Dahlke és Doris Ehrenberger: Testi és lelki megtisztulás c. könyvéből.

 

A módszerről

Ezt a módszert a kínai gyógynövényszakértő Dr. Tei Fu Chen és felesége, Dr. Oi-Lin Chen, nyugati típusú orvos fejlesztette ki Tajvanban a hagyományos kínai orvoslás (HKO) alapján. Ezt az USA-ban olyan szintre fejlesztették, amely megfelel a nyugati standardnek. Itt nem annyira kúráról van szó, mint inkább növényi alapú táplálék-kiegészítőkről, amelyek kiegyensúlyozzák a szervezetet. Mindenesetre olyan hatásai vannak, mint egy béltisztító és savtalanító kúrának. Az eljárás a taoizmus elvein alapszik, célja a yin és a jang harmonizálása. Termékei ezért kínai gyógynövények kiegyensúlyozott keverékéből állnak, és kellemes hatásuk hamar érezhető. A hatás természetesen annál erősebb, minél nagyobb volt a probléma.

Néhány kiemelt termék

A Calli nevű bázikus gyógynövénytea a savtalanító kúrákhoz hasonlóan harmonizálja a testnedvek egyen­súlyát. A legtöbb emberen már az segít, hogy javul a sav-bázis egyensúlya, nem is beszélve arról, hogy mindenkinek jót tesz, ha bőségesen fogyaszt folyadékot. A hatás tovább fokozható, ha a tea elkészítéséhez jó minőségű, ásványokban szegény, energetizált vizet használ. A Sunrider egyéb gyógynövényalapú termékei, mint például a hangzatos nevű Fortune Delight, elő­segí­tik a test yin-yang egyensúlyát, és jó ízűek. 

Figyelemre méltóak azok a „müzliszelet” formájában kap­ható Vitalite Sunbar nevű gyógynövénykészí­tmények, amelyek néhány nap alatt meglepően jó állapotba hozzák az emésztést. Étkezés előtt fél órával kell jól megrágva, Calli teával együtt elfogyasztani, és ez a legtöbb esetben másnap reggelre kiadós eredményt hoz. Eltekintve attól a kellemes érzéstől, hogy az ember már kora reggel megszabadulhat az előző nap ballasztjaitól, az is feltűnik, hogy pár nap múlva gyakor­latilag toalettpapírra sem lesz szüksége, mivel a széklet – ami könnyű és kevésbé bűzös – lazán és tisztán távozik. Nemcsak az aranyérben szenvedőkön segít, hanem elgondolkodtat azon is, hogy gyakorlatilag minden állat tisztán szabadul meg székletétől, az ember azonban nem.

A kedvező mellékhatás

A módszer egyik kedvező mellékhatása, hogy ezzel a táplálkozási formával könnyű lefogyni, aminek több oka is lehet. Egyrészt a bőséges folyadékkal elfogyasztott Vitalite Sunbar szeletek természetes módon telítenek, ezért az ember keveset eszik. Másrészt a Sunrider termékismertetők szerint a szeletekben lévő anyagok felszívják a zsírt a táplálékból, és így az kevésbé tud lerakódni a szervezetben. Mindenesetre jelentős fogyás érhető el vele, meglepően egyszerű módon. Valójában inkább arról van szó, hogy a termék egyensúlyba hozza a szervezetet, amely így már el tudja érni saját optimális súlyát. Túltáplált társadalmunkban ez a súly kevesebb, mint amivel a páciens a kúra megkezdése előtt rendelkezett.

A Sunrider-rendszerből egy megfelelő kúra is összeállítható a speciális készítmények  felhasználásával, ami elsősorban a különleges betegségekre jó. Ilyen esetben azonban nemcsak megfelelő információkat kell begyűjteni, hanem tanácsot is kell kérni. Ez utóbbi végső soron nagyon differenciált, és a kínai öt elem tan alapján segít visszanyerni az egyensúlyt.

A módszer legnagyobb előnye

A Sunrider-módszer legnagyobb előnye, hogy könnyű beilleszteni a mindennapi életbe. Mivel eredményei gyorsan jelentkeznek és meggyőzőek, a paciensek kitartóan tudják alkalmazni. Az ilyen egyszerű módszer veszélye, hogy esetleg nem tartják elég fontosnak. Tapasztalataink szerint azonban a felhasználók úgy megörülnek székletük rendeződésének, hogy ez a veszély kevésbé jön számításba. Végül is minden – az egészség szempontjából – valóban jó dolog egyszerű. Különösen azt kell megbecsülnünk, ha ilyen egyszerű dolog olyan régi és színvonalas hagyományból származik, mint a hagyományos kínai orvoslás.

 Az ugyan kissé gyanús, hogy a növényeket a mi nyugati „instant” ízlésünk szerint készítik el, de gyakorlatilag ez az egyetlen módszer, amellyel hozzájuthatunk a kínai fitoterápiához. A kínaiak azt állítják, hogy ez sokkal több lehetőséget rejteget számunkra, mint az akupunktúra.

0